Print dit verslag
    Stuur door naar vriend(in)
Info verslag
Auteur: Fitzgerald, F. Scott
Verslagtype: Uittreksels
Literatuurtype: Literatuur
Maker: Bekend
Taal: Nederlands
Vak: Engels
Commentaar: -
Cijfer: niet bekend
Beoordeling scholier:  (41 stemmen)
Beoordeling docent: - (geen beoordeling beschikbaar)
Aantal keer bekeken: 8628
Relevante documenten
Beoordeel dit verslag
slecht
matig
voldoende
goed
uitmuntend
Engels

Fitzgerald, F. Scott
The great Gatsby

LET OP: Dit verslag is uitsluitend bedoeld als hulpmiddel bij het maken van je eigen verslag en niet om zomaar in te leveren bij je docent(e).

 • The Great Gatsby
  F. Scott Fitzgerald
  Penguin Books; London
  171 Blz.
 • Samenvatting
  In The Great Gatsby gaat het over Jay Gatsby die het middelpunt is van het uitgaansleven in New York in de jaren twintig. Hij is het middelpunt van de belangstelling omdat hij allemaal feesten geeft voor honderden mensen en mensen uitnodigt die hij niet eens kent. Niemand weet hoe hij zo rijk komt en er gaan verhalen rond dat hij bij de Duitsers heeft gespioneerd of bij een stel vorsten uit Europa hoort. Jay komt oorspronkelijk uit een boeren familie, toen hij in de grote stad kwam heeft hij ook daarom zijn naam veranderd van James Gatz naar Jay Gatsby.
  Ook een belangrijk persoon in het verhaal is Nick Carraway. Hij is net in New York en is naast Gatsby komen wonen in een super villa. In het verhaal gaat het er om dat Gatsby die vroeger wat met het nichtje van Nick heeft gehad haar terug wil maar ze heeft al een man. Hij heeft er bijna alles voor over om Daisy terug te winnen, hij heeft heel veel geld verdient en villa`s laten bouwen om zich te kunnen meten met Daisy`s man Tom die uit een miljonairs familie komt. Via Nick heeft Gatsby een date kunnen regelen met Daisy. Het ziet er naar uit voor hem dat zijn droom in vervulling zal gaan. Gelijk daarna worden alle feesten afgeschaft omdat Daisy aan Gatsby heeft laten weten dat zij het niet leuk vind. Daarna ontslaat Gatsby al zijn personeel op zijn butler na en neemt mensen in dienst die hij kan vertrouwen en niet doorvertellen dat Daisy elke avond bij hem langs komt.
  De "climax" van het verhaal begint op een hete dag in het hartje van de zomer als Nick en Gatsby uitgenodigd zijn voor een kopje thee bij Daisy en Tom als ze het idee krijgen om ergens in een hotel wat te gaan drinken. Na een paar borrels begint Tom wat ruzie te schoppen omdat voor dat ze vertrokken Gatsby en Daisy een blik zagen wisselen met elkaar.
  Tom die al wel eens ontrouw is geweest maakt er in eens de grootste problemen van dat Daisy Gatsby leuk vindt. Het ergste vindt hij nog wel dat ze hem bedriegt met iemand zonder afkomst of in ieder geval niet bekent. Daisy kan geen keus maken tussen de twee heren en boos daarover maakt Tom bekent hoe Gatsby aan al zijn geld komt. Het blijkt van illegale smokkel te zijn. Geschrokken keert Daisy zich van hem af.
  Verhit gaat iedereen terug naar zijn dure villa, uit wraakzuchtigheid laat Tom Daisy en Gatsby samen in zijn auto vooruit reizen. Om Daisy te laten afkoelen laat hij haar rijden in de opzichtige gele auto van haar man. Ter hoogte van het industrieterrein rijdt Daisy een vrouw dood die plotseling de weg op kwam rennen. Het was Myrtle Wilson, de geheime vriendin van Tom die de gele auto tegemoet wilde lopen omdat ze dacht dat Tom er in zat zo als eerder die dag. Ze was wanhopig omdat haar man had aangekondigd te willen verhuizen naar het Westen. Daisy die niet wist wie Myrtle was reed door. Iedereen keek Gatsby aan als de schuldige. Hij heeft om Daisy te dekken alleen aan Nick verteld dat hij niet achter het stuur zat.
  De volgende dag wordt Gatsby dood aangetroffen in zijn zwembad, hij is neergeschoten. Niet ver daarvan licht het lijk van Mr. Wilson die zelfmoord heeft gepleegd. Hij had van Tom gehoord dat de gele auto door Gatsby werd bestuurd en wilde wraak nemen. Nick regelt de begrafenis van Gatsby en probeert om nog wat familie op te sporen. Op de begrafenis komt alleen de vader van Gatsby die achter de dood van zijn zoon was gekomen door het overlijdensbericht in de krant. Hij was diep bedroefd maar wel trots op alles wat zijn zoon had bereikt. Tussen Daisy en haar man was intussen alles al weer goed en kwam niet op de begrafenis omdat ze toch niet van plan was haar vertrouwde leventje om te geven.
  Nick keer ontgoochelt terug naar het Westen.
 • Tijd en Plaats
  Het vindt plaats een paar jaar na de Eerste Wereld oorlog in het oosten van de Verenigde Staten. Om preciezer te zijn vind het plaats in New York, West Egg en East Egg waar iedereen woont.
 • Hoofdpersonen
  Gatsby is een stinkendrijke man van rond de dertig die in een superdure villa woont en heel veel extreme feesten organiseert.
  Nick is een man die niet snel een mening klaar heeft over een ander en heel snel een vertrouwenspersoon wordt. Hij heeft al zij rijkdom te danken aan zijn ouders die ergens in het Middenwesten wonen. Hijzelf doet in obligaties wat ook niet verkeerd verdient natuurlijk.
 • Eigen Mening
  Ik vond het een echt Bold And The Beautiful boek, iedereen heeft wel ergens een scharrel en iedereen is rijk en echt Amerikaans. Ik vond het niet een echt enerverend boek om te lezen maar ja, het was niet al te dik maar best wel moeilijk om te volgen en heb gelukkig iets van de rode draad mee kunnen pikken ook al was het niet veel.

  Fragmenten die mij aanspraken...
  Fragment 1
  Als eerste fragment heb ik de "hereniging" van Gatsby Daisy uitgekozen. Na heel veel jaar kom je mekaar weer tegen en dat is bijzonder, maar ook omdat door hun geheime relatie het verhaal verder rolt in de zin dat daardoor ze ergens wat gaan drinken, Tom word boos, gaan terug, rijden iemand dood en de verkeerde word gedood. (Pag. 29 t/m 32)
  Fragment 2
  Mijn tweede fragment gaat over hoe het misverstand de wereld in geholpen is door Tom.
  Citaat: "Tom,"I inquired, "what did you say to Wilson that afternoon?"
  He stared at me without a word, and I knew I had guessed right about those missing hours. I started to turn away, but he took a step after me and grabbed my arm. "I told him the truth," he said. (Pag. 169)

Terug Stuur je eigen verslag op Opnieuw zoeken