Print dit verslag
    Stuur door naar vriend(in)
Info verslag
Auteur: Dickens, Charles
Verslagtype: Uittreksels
Literatuurtype: Literatuur
Maker: Bekend
Taal: Nederlands
Vak: Engels
Commentaar: -
Cijfer: niet bekend
Beoordeling scholier:  (191 stemmen)
Beoordeling docent: - (geen beoordeling beschikbaar)
Aantal keer bekeken: 11135
Relevante documenten
Beoordeel dit verslag
slecht
matig
voldoende
goed
uitmuntend
Engels

Dickens, Charles
Oliver Twist

LET OP: Dit verslag is uitsluitend bedoeld als hulpmiddel bij het maken van je eigen verslag en niet om zomaar in te leveren bij je docent(e).

 • Oliver Twist
  Charles Dickens
  Wolters-Noordhoff;
  Groningen
  78 Blz.
 • Samenvatting
  Oliver is geboren in een werkinrichting, een paar minuten na zijn geboorte overlijd zijn moeder. Na een heleboel "suffering" wordt hij verkocht aan de begrafenisondernemer Sowerberry. Na een gevecht met Noach, het hulpje van de Sowerberry, loopt Oliver weg. Onderweg naar Londen komt Oliver John Dawkins tegen. Dawkins brengt hem naar Fagin, een oude joodse leider van een gang. Fagin probeert van Oliver een zakkenroller te maken. Als hij mee gaat met twee zakkenrollers om te stelen realiseert hij zich dat het dieven zijn. Oliver wordt na een diefstal als schuldige aangewezen terwijl hij er zo onschuldig uit ziet. Hij wordt onder toezicht gesteld van meneer Brownlow. Als Oliver wat boeken moet wegbrengen voor Brownlow word hij gekidnapt door de gang omdat ze bang zijn dat hij hun geheimen door verteld en Fagin een beloning krijgt van Monks als hij van Oliver een dief maakt. Oliver wordt gedwongen om bij een inbraak te helpen in het huis van mevrouw Maylie en Rose. Oliver raakt gewond aan zijn arm bij de inbraak maar word aardig verzorgd door mevrouw Maylie en Rose.
  Nancy (ook en gangster) komt er achter dat een man genaamd Monks van Oliver een dief wil maken, ze zoekt uit waar Oliver woont en verteld aan Rose alles wat ze te weten is gekomen. Wanneer Fagin aan Sikes verteld over Nancy`s verraad vermoordt Fagin haar en vlucht naar Londen om weer terug te komen als de politie hem niet meer zoekt.
  In wanhoop om te onsnappen via het dak valt hij en doet hij zo zichzelf de das om. Ondertussen wordt de politie gewaarschuwd door een gangster die het gangsterleven zat is.
  Meneer Brownlow komt er achter dat Monks Oliver`s stiefbroer is. Monks vader was er van door gegaan met Oliver`s moeder. Hij was verliefd op haar maar ging net dood voor dat Oliver werd geboren. Hij er ook achter gekomen dat Oliver van zijn moeder een brief heeft gehad met daar in dat hij de erfenis van zijn vader zou krijgen als hij een degelijke nette man zou worden. Nu wist Meneer Brownlow ook waarom Monks van Oliver een dief wilde maken, het was de gewoonte in de gang om alles met elkaar te delen en dus ook de erfenis.
  Nu iedereen de waarheid wist had Monks Engeland verlaten met wat geld van Meneer Brownlow en werd Fagin gearresteerd en tot dood veroordeeld. Monks kwam later in de gevangenis terecht waar hij ook stierf. Meneer en Mevrouw Bumbler stelen hun laatste jaren in hun eigen werkinrichting als arme die zij zelf vroeger hadden geleid. Rose trouwt met Harrie Maylies. Oliver werd geadopteerd door Meneer Brownlow en ze gingen in een huis ongeveer een mile afstand van de Maylie`s wonen en zo werd het één "Great Happiness".
 • Tijd en Plaats
  Het grootste gedeelte van het verhaal speelt zich af in Londen rond 1850 wanneer het niet zo goed gaat met Engeland, halverwege Charles Dickens leven.
 • Hoofdpersonen
  Oliver is een wees met een slap karakter omdat hij zich heel snel laat verlijden om in een gang te gaan.
  Mr. Bumble neemt zijn opvoeding op zich als zijn ouders dood zijn.
 • Eigen Mening
  Ik had geen idee waar het verhaal over ging, ook al had ik de film een paar keer gezien maar die was ik helemaal vergeten.
  Het boek vond ik uiteindelijk best wel saai na dat ik me door de korte versie had geworsteld. De verbanden en relaties tussen de personen vond ik heel ingewikkeld en moeilijk uitgelegd en beschreven, ik heb er soms stiekem even een uittreksel er bij genomen om de rode draad te begrijpen.

  Fragment dat mij aansprak…
  Fragment
  Iets wat me bij is gebleven uit het boek en de aanleiding is voor alle problemen, avonturen bij de gang enz. komen door dat Noach Oliver pest en allemaal erge dingen zegt over zijn moeder.
  Citaat: One day Noach was very bad to Oliver. He pulled his hair hard and hurt his ears. He was trying to make Oliver cry.
  "How`s your mother, Workhouse?" he said. "She`s dead," replied Oliver. "Don`t you say anything about het to me." "What!" cried Noah. "Don`t be rude, Workhouse. We all pity you, Workhouse, but your mother was a bad woman.
  You now she was!" (Pag. 15)

Terug Stuur je eigen verslag op Opnieuw zoeken