Print dit verslag
    Stuur door naar vriend(in)
Info verslag
Auteur: Kooten, Kees van
Verslagtype: Uittreksels
Literatuurtype: Literatuur
Maker: Bekend
Taal: Nederlands
Vak: Nederlands
Commentaar: -
Cijfer: niet bekend
Beoordeling scholier:  (2 stemmen)
Beoordeling docent: GoedGoedGoed
Aantal keer bekeken: 2010
Relevante documenten
Beoordeel dit verslag
slecht
matig
voldoende
goed
uitmuntend
Nederlands

Kooten, Kees van
Zwemmen met droog haar

LET OP: Dit verslag is uitsluitend bedoeld als hulpmiddel bij het maken van je eigen verslag en niet om zomaar in te leveren bij je docent(e).

A. ALGEMENE VRAGEN

 1. Is het een oorspronkelijk Nederlands verhaal?
  ja
 2. In welke groep hoort het boek volgens jou thuis?
  levensbeschrijving
 3. Is de titel van het verhaal goed gekozen?
  Jahoor, waarom niet. Het is een spreekwoord van Ralu.
 4. Hoe vond je het verhaal?
  gezellig
  humoristisch
 5. Hoe vond je de taal?
  gemakkelijk
 6. Wat heeft de schrijver volgens jou met dit boek willen bereiken?
  ontspanning van de lezer
 7. Het boek wordt verteld in de:
  Ik-vorm, waarbij de ik-figuur alleen maar verslag uitbrengt

B. PERSONEN

 1. Het aantal personen is:
  klein
 2. Is er een duidelijke hoofdpersoon?
  Ja, Kees van Koten
 3. De hoofpersoon is:
  het hele verhaal door sympathiek
 4. Met welke problemen krijgt de hoofdpersoon te maken?
  Hij krijgt een vriendin van zijn vrouw in huis die uit roemenie komt en 10 dagen blijft slapen. Deze hebben al 10 jaar een goede brief-relatie. Eigenlijk niet zo'n probleem.
 5. Worden die problemen opgelost?
  Nee, bij het einde van het boek besluit zij om niet terug te komen of verder contact te hebben.
 6. Welk persoon uit het verhaal zou jij het liefst wilen zijn?
  Kees, ik ben niet zo graag een vrouw. En ik mag hem wel.

C. PLAATS EN TIJD

 1. Op welke plaats(en) speelt het verhaal zich voornameijk af?
  Bij Kees thuis.
 2. In welke tijd speelt het verhaal?
  tussen 1980 en 1991.
 3. Het verhaal speelt zich af in:
  Gedurende enkele dagen.
 4. De schrijver vertelt de gebeurtenissen
  in de volgorde waarin ze werkelijk plaats (zouden kunnen) vinden

D. HANDELINGEN

 1. Welke gebeurtenissen uit het verhaal vind je het mooiste? Waarom?
  Het stukje bij de Hema. Leuk.
 2. Welke gedeelte van het verhaal vind je het minst mooi? Waarom?
  Het einde, ik mag die Ralu niet zo.

SAMENVATTING

De vrouw van Kees van Koten heeft al lang goede vriendin in Roemenie, en die komt een paar dagen bij hun logeren. Eerst was er wat moeite om haar in Nederland te krijgen, want de Nederlandse ambassade geloofde eerst niet dat ze terug zou keren, maar haar kinderen bleven in Boekarest. Een jaar tevoren is zijn vrouw ook al naar Boekarest geweest, met heel veel "geschenken" en medicijnen. Tijdens deze vakantie neemt ze een videocamera mee, en maakt opnames voor het programma van Kees van Koten en Wim de Bie over die toenmalige situatie in Roemenie.
Als ze thuis aankomen, laad ze haar spullen uit, en het meeste zijn geschenken voor Kees en zijn vrouw. Ze heeft ook veel volgens haar waardevolle spullen mee, om ze in Nederland voor een eerlijke prijs te kunnen verkopen, maar dit zijn blikke siraden.
Ralu had het niet rijk in Roemenie. Ze at elke dag aardappels, ze werkt ede hele dag, en 's nacht naaide ze nog kleren voor haar kinderen en haarzelf. Ze is al 2 keer getrouwd geweest, de eerste man, de vader van haar oudste dochter, was een boekhouder die er met een ander vandoor is gegaan. De 2e is er na een tijdje ook vandoor gegaan, en daarna wilde ze nooit meer een man. Ze heeft ook ooit eens een man ontmoet uit Bremen, en werkte in een metaalfabriek, maar ze had hier ook geen zin in.
Ralu verteld dat ze ooit eens een keer is ondervraagd toen Barbare (de vrouw van Kees) haar een brief had gestuurd waarin een beledegende opmerking stond over Ceausescu, die ooit leider is geweest in Romenie. Ze is hier goed vanaf gekomen.
De derde dag gaan Kees en Ralu naar het bos. Hier praten ze met elkaar dat het eigenlijk bestwel moeilijk is om met iemand te praten over dingen, als de ander uit een totaal andere cultuur komt, met een totaal ander achtergrond. Die avond moet hij naar een Brabants dorpje om op te treden. Hij komt in een hotelletje terecht waar al heel lang niemand meer is geweest. Als hij de volgende ochtend terug komt, is zijn zoon aan het bellen voor Ralu, die iemand zoekt die haar baas 3 jaar geleden heeft ontmoed en adressen heeft uitgewisseld en weer kwijtgeraakt, maar Kees verteld haar dat dit onmogelijk is als je niet meer van die persoon afweet. Zijn zoon bewijst het tegendeel en vind de persoon. Ralu en Kees gaan de volgende dag hier langs, omdat ze er dingen kan leren die ze kan gebruiken op haar werk, zodat ze misschien afdelingchef kan worden. Kees gaat weer weg en belooft haar om om 5 uur haar weer op te halen. Hij gaat boodschappen doen. Als hij haar weer op komt halen probeert hij haar te vertragen met opschieten omdat hij de opdracht van zijn vrouw heeft gehad om zo laat mogelijk thuis te komen zodat ze rustig kon eten met haar kinderen alleen. Dit lukt niet echt, dus gaan ze gewoon maar terug. 'S avonds gaan ze met z'n allen de opnames bekijken van Keek op de Week, waar de beelden die Barbara heeft opgenomen zijn verwerkt. Dit vind Rula zo leuk dat ze meer wilt zien van het programma. kees vind dit goed. Het is een filmpje met Wim de bie als een lullige man en Kees als zijn moeder. Opeens wordt Rula heel stil. Nu ziet Kees het, hij heeft de tuttige jurk aan die Rula voor Barbara had gemaakt. Ze gaat iets eerder slapen met het excuus dat ze buikbijn heeft. De volgende dag komt ze niet uit bed, maar ze is, zegt ze, niet beledigd. De volgende dag vertrekt ze. Zijn vrouw brengt haar weg. Nu heeft hij lekker de tijd voor zichzelf en gaat de brommer van zijn dochter repareren.
Een tijd later krijgen ze een brief van Ralu, waarin zij verteld dat ze eigenlijk geen contact meer met hun wilt hebben. Kees en Barbara begrijpen dit niet helemaal, en zijn er over eens dat het niet alleen door die jurk kon komen. Barbara schrijft een brief terug, waarin staat dat ze het accepteerd....
Terug Stuur je eigen verslag op Opnieuw zoeken